argumentation

Våra förfäder jagade och åt kött

Appeal to tradition är ett argumentationsfel som underförstått säger att om något skedde för länge sedan eller har skett under en lång tid, ja då måste det vara okej. Argumentet är vanligt men också ologiskt, vilket lätt syns om man använder det i andra sammanhang.

  • Vi har alltid haft slavar, alltså är det okej med slavar
  • Kvinnor har aldrig haft rösträtt, därför bör de inte ha det nu heller
  • Homosexuella har aldrig fått gifta sig, varför ska det få den rättigheten nu?
  • Vi har alltid ätit kött, därför är det fortfarande okej

Det faktum att vi ätit kött i hundratals år eller miljontals år har ingen relevans. Det är också ett fruktansvärt bakåtsträvande argument eftersom det t.ex. skulle kunna användas emot lagar som syftar till förbättring. Vi har gjort många onda saker under lång tid, men det är inget självförverkligande argument.

Leave a Reply

Your email address will not be published.