argumentation

Var ska djuren ta vägen om vi inte avlar dem?

Var ska minkar ta vägen om vi förbjuder minkfarmar? Var ska det bli av alla djur som används i plågsamma djurexperiment när vi slutligen förbjuder det? Var ska alla fladdermöss ta vägen när vi förhoppningsvis slutar äta dem på fruktansvärda djurmarknader som skapar pandemier? Var ska tjurar ta vägen när vi förbjuder tjurfäktning, eller kamphundar när vi förbjuder hundhetsning.

Svaret är att frågan är felaktigt ställd. Det är en missuppfattning att djuren “tar vägen” någonstans. Det är lite som att fråga var alla småhundar kom ifrån när de blev populära. Kaniner, marsvin och schäfrar var betydligt mer populära förr, men var är de nu då? Svaret är givetvis att efterfrågan styr utbudet, och populationen ökar eller minskar i antal baserat på detta.

Det finns inget egenvärde i att ha en stor population av något djur om syftet är att äta upp dem eller göra kläder av dem. Redan idag ser vi en minskad efterfrågan på kött, mjölk och päls. Att efterfrågan faller innebär bara att färre djur kommer födas upp, vilket på ett ganska naturligt sätt minskar populationen sakta över tid.

För egen del kan vi gärna ersätta slakterier och djurparker med sanctuaries, alltså större gårdar där djuren kan ströva fritt och slippa bli pålägg. Syftet är alltså inte att ta bort djuren, utan att ta bort deras lidande.

Leave a Reply

Your email address will not be published.