News

Svenskars köttkonsumtion minskar igen

Årtiondets stora megatrend kommer definitivt vara veganism. Sveriges köttkonsumtion toppade år 2016 och har minskat varje år sedan dess. första halvåret 2020 har minskningen ökat ännu snabbare, med hela 4,1%.

2020e: 79,0 kg/capita (prognos)
2019: 81,9 kg/capita
2018: 83,5 kg/capita
2017: 85,7 kg/capita
2016: 87,7 kg/capita – PEAK kött
2015: 87,3 kg/capita
2014: 87,6 kg/capita
2013: 87,7 kg/capita
2012: 85,7 kg/capita
2011: 87,2 kg/capita

Det finns många faktorer bakom detta. Jag listar några:

  • Kraftigt ökande utbud – de flesta nya produkter är helt veganska
  • Acceptansen och tillgängligheten har ökat kraftigt
  • Kvaliteten (kanske den viktigaste när allt kommer till kritan) har ökat fruktansvärt mycket.
  • Miljöfrågan är aktuellare än någonsin
  • Folk blir mer och mer medvetna om de etiska problemen som finns

Mellan 2016-2020 har köttkonsumtionen alltså minskat med nästan 9kg/person. Om vi tar en måltid med 150g kött innebär det vi äter 60 fler vegetariska måltider om året i snitt, utslaget på alla 10 miljoner invånare i Sverige!

Detta är givetvis glädjande i sig och visar att förändringen redan påbörjats. Det är verkligen glädjande att det hänt så mycket senaste fem åren, när vi egentligen knappt påbörjat det riktiga skiftet till en växtbaserad kost. Det är bara det senaste 1-2 åren som utbudet ökat. Det är nu tillgängligheten, utbudet och framförallt acceptansen är på väg. Jag förstår detta, och industrin förstår verkligen detta.

Det riktigt intressanta kommer öka exponentiellt på sikt. Idag fasar vi ut päls, skinn, läder, fjädrar i stor takt. Växtbaserad mjölk växer så det knakar. Allt detta kommer givetvis slå hårt mot köttindustrin, som delvis finansieras med dessa andra produkterna. När diverse statliga bidrag kommer gå från djurbönder till växtbönder kommer priset skifta ytterligare. Ju fler som satsar på växtbaserat, ju mer säljs det, desto billigare kommer det bli. Det finns en relativt stor prisskillnad på köttsubstitut idag, men när produkterna säljs i större och större skala kommer priserna gå ner. När det är billigare att köpa en vegoburgare som är godare än köttburgaren, varför ska vi då slakta djur?

Källor:

Leave a Reply

Your email address will not be published.